cat esp eng
TREN DE PALAU - EL MES PETIT DELS TRENS GRANS
 
 
INICI QUÈ ÉS ? QUI SOM ? ON ESTEM?  
 
 
PORTADA
50 anys sense el Tren d'Olot
Alarma vermella
Alcaldades al tren d'Olot
Ara fa quaranta anys
Automoció Heroica
Aviació Casolana.
CANFRANC: Ven-te la casa i ....
Ciris i tramvies per la Bonanova.
De fires i trens de la bruixa.
De Fotògrafs i Fotografies.
Duros a quatre pessetes.
El "Balilla" espera l'Asland. 1956
El furgó de la Minero i la ...
El Mallorca, el darrer vapor.
El nostre cremallera.
Els altres trens nostres.
3970/71 El supervivent
Embolics i disvarats al Corredor
Excursió a Sant Miquel del Fai ...
Histories de tramvies i carrers
La brigada de Caldetes
La grossa va tocar a Bilbao
La “Maffei” a la fira de l´intercanvi, ..
Les altres alemanyes
Madrid: Villa, Corte i Metro
Manolo i l'afició
Noves i antigues paradoxes
Retrat de Família amb guardia ...
Sant Pol: Veles i fums, barques i ...
Sants: el nyap del caixó.
Taronges, tramuntanes i el ...
Tramvies per la Diagonal
Transbort a Picamoixons
Trens de guerra.
Un antic i enigmàtic anunci.
Un dels nostres al Carib.
Un Frankestein a la Costa Brava
EXCURSIÓ A SANT MIQUEL DEL FAI AMB "El CALDERÍ".
De quan viatjar era viatjar en tren.

"Recuerdo de una excursión efectuada a San Miguel del Fay el 14 de julio de 1915"

Es llegeix al revers d'aquesta foto que te quasi bé un segle de història. Ens és una imatge propera als del Tren de Palau, ara veurem el perquè:

Els protagonistes:
Quatre nois i quatre noies i ambient de xerinola, van d'excursió a Sant Miquel del Fai, en aquells temps un indret popular i pintoresc a prop de Barcelona, que gaudia de millors moments que no pas ara. La indumentària ens és sorprenent, les noies, totes amb feixugues faldilles fins els peus i bruses blanques de màniga llarga, els nois amb “tratjo”, corbata i canotier menys un que va amb gorra; fa venir fogots només pensar d'anar vestit així en ple mes de juliol!

El personatge secundari:
Un nen que treu el cap per la finestra i que resta literalment bocabadat contemplant l'escena, possiblement és el primer aparell fotogràfic que veu en la seva vida.

On som?:
En aquest cas no hi ha dubte, a l'estació del Nord de Mollet, avui dita de Santa Rosa. Gràcies a les misèrrimes inversions fetes a la nostra xarxa ferroviària l'indret no ha variat massa en cent anys, el tren és a l'actual via 1, la via del fons és la 3 que actualment es fa servir per l'accés a la factoria Alstom, l'agulla, si fa no fa, és la mateixa d'ara.

Veiem una composició del FC de Mollet a Caldes, el cotxe de la foto és el C23, un cotxe de dos eixos llarg amb 15 finestres per cantó, sembla que folrat de xapa metàl·lica i equipat amb fre de buit, un vehicle digne i elegant construït a Bèlgica l'any 1881. Va acabar de mala manera, abandonat i espoliat com tot el material remolcat del Mollet Caldes quan es va clausurar.

Per la projecció de les ombres deduïm que la foto s'ha fet entre les 10:03 h i les 10:16 h del matí, que és quan la locomotora està en plena maniobra de canvi de sentit de marxa del tren núm. 4, que havia sortit de Mollet estació de França a les 9:55 h i arribaria a la de Caldes a les 10:48 h. Des de Caldes sembla que hi havia una diligència directe a Sant Miquel del Fai, passant per Sant Feliu de Codines. Tot plegat permetia anar i tornar de Sant Miquel del Fai en el mateix dia, i mentrestant gaudir del paratge i dels salts d'aigua més propers que hi ha a Barcelona.

Qui són aquesta gent?, i l'enigma de la data.
El 14 de juliol de 1915 era dimecres, també era i és la festa nacional de França, que s'estava dessagnant al front de Verdum, però ningú de la foto fa massa cara de francès. En aquells temps com a molt hi havia festa els diumenges i no per a tothom i les vacances encara s'havien d'inventar. Crec que el més versemblant és suposar que es tracta d'un grup d'estudiants que celebressin el final de curs amb les seves xicotes, qui sinó pot disposar d'un dia de festa entre setmana. No és massa probable que les noies també fossin estudiants, l'accés de dones a les aules universitàries era un fet quasi extraordinari al nostre país, i les que ho feien eren unes pioneres que vorejaven l'heroïcitat.

I evidentment tampoc sabem res del qui va tirar la foto, però sí que ho va fer amb una càmera de plaques de 6 x 9 cm, i que tots s'hi van posar bé.

Còpia per contacte al bromur d'argent sobre paper cartró propietat del Fons d'imatge Valero-Vilaginés (FIVV).
--->>> portada
 
 
www.trendepalau.cat
tren@trendepalau.cat
 
 
Associació Cultural d'Amics del Ferrocarril - Tren de Palau
Casa de cultura "Can Cortès"
Camí Reial, 56
08184 - Palau-solità i Plegamans - Barcelona
Nota Legal