cat esp eng
TREN DE PALAU - EL MES PETIT DELS TRENS GRANS
 
 
INICI QUÈ ÉS ? QUI SOM ? ON ESTEM?  
 
 
ELS TRENS PETITS
 
Historia dels trens recreatius
 
La tradició anglesa
 
La tradició centre europea
 
Els trens d'arreu del mon
 
Els trens a casa nostra
 
Els trens de vapor viu
 
El Tren de Palau
 
Bibliografía
 
ELS TRENS PETITS
La tradició anglesa
Al ésser humà sempre li ha agradat representar en petit els enginys que ha anat creant, i el ferrocarril no n’és una excepció. A l’Imperi Britànic tal com anava creixent la xarxa de ferrocarrils, s’anava despertant l’afecció per la tècnica ferroviària dins de persones i ambients no professionals.

En un principi aparegueren rèpliques en miniatura de locomotores reals, a mig camí entre el joguet i la física recreativa, però més endavant sorgiren els trens recreatius, autèntiques instal·lacions ferroviàries de caire particular, entremig de la reproducció en miniatura i el tren de veritat.

Aquesta afecció d’origen anglès, no ha fet sinó créixer en el temps, tot introduint-se a la majoria de països desenvolupats.

L’any 1874 Sir Arthur Heywood va muntar a la seva finca de Dufield Bank (Derby) un ferrocarril recreatiu de 2000 iardes de longitud, i una amplada de via de 15 polzades. Ell mateix es va construir les locomotores i els vagons i cuidava de fer anar el tren. Se’l considera el precursor dels trens recreatius.

Avui dia en el Regne Unit es conten per centenars els trens recreatius, bastants pertanyen a particular, però la majoria són a càrrec d’associacions d’afeccionats, i alguns per les seves dimensions funcionen com autèntiques empreses ferroviàries, tal es el cas del “Romney, Hythe and Dymchurh Railway” ubicat a la costa sud d’Anglaterra, que amb 15 milles de recorregut es considerat el més important del món, en el seu gènere.

Sir Arthur HEYWOOD amb la màquina de 15” “EFFIE”, construïda per ell mateix el 1875.
 
El RHYL miniature railway, una típica instal·lació britànica de 15” a principis del segle XX, Any 1911.
 
El rei d’Anglaterra maquinista d’excepció de la impressionant “Pacific” de 15” del “Romney, Hythe & Dymchurh Railway”. Gran Bretanya, anys 20
 
RH&DR - Romney, Hythe & Dymchurch Railway
 
--->> La tradició centre europea
01-12-2013
 
 
www.trendepalau.cat
tren@trendepalau.cat
 
 
Associació Cultural d'Amics del Ferrocarril - Tren de Palau
Casa de cultura "Can Cortès"
Camí Reial, 56
08184 - Palau-solità i Plegamans - Barcelona
Nota Legal